Vauvojen värikylpy Alppilan kirkolla

kirjoittanut Pauliina

Mikä värikylpy on ja kenelle se on tarkoitettu?

(Huom: Tämä kirjoitus on vanha, joten se kannattaa lukea vain yleisenä kuvauksena vauvojen värikylvystä. Olen nykyään diakoniapappi ja vastuualueeni on siis toinen.)

Vauvojen värikylpy on vauvan ja aikuisen hauska hetki väreihin tutustuen. Värejä katselemalla ja itse tekemällä. Omin pienin käsin koskemalla, ehkä vähän maistelemalla. Vauvantahtisesti uutta oppimalla. 

Lue miten voit aikuisena valmistautua vauvan kanssa värikylpyyn ja mitä siellä tarkalleen tapahtuu. 

Värikylvyn suositeltu alaikäraja on 4kk, mutta koska kaikki vauvat ovat yksilöitä, raja on vain suositus. Mukaan saa tulla myös taaperon kanssa. He voivat käyttää työskentelyssä siveltimiä, joita löytyy kirkolta.

Meillä ryhmissä on paljon vauvoja, joten siellä kuuluu ääniä ja on paljon virikkeitä. Ympäristö on erilainen kuin mihin valtaosa pienistä on tottunut.

Vauvojen värikylpy Alppilan kirkolla on osallistujille maksuton. Tapahtumaan on hyvä varata aikaa noin tunti.

Kuka järjestää värikylvyn?

”Vauvojen värikylpy järjestettiin vuosien ajan Alppilan kirkolla kahdesti vuodessa yhteistyössä Brahen leikkipuiston kanssa. Ohjaajana oli Vauvojen värikylpy-ohjaaja Riitta Brahen leikkipuistosta.”

Vauvojen värikylpy on jo vuosien ajan järjestetty Alppilan kirkolla kahdesti vuodessa yhteistyössä Brahen leikkipuiston kanssa. Ohjaajana on Vauvojen värikylpy-ohjaajakoulutuksen suorittanut Riitta Brahen leikkipuistosta ja apuna Kallion seurakunnasta lastenohjaaja Tuulikki ja minä, sekä vaihdellen harjoittelijoita. Itse muistan olleeni mukana ensimmäisen kerran vuonna 2009. Tapahtuma on ollut suosittu riippumatta siitä, onko se järjestetty keväällä tai syksyllä, aamupäivällä tai illalla.

 

 

Miten värikylpyyn voi valmistautua?

Vauvojen värikylpyyn sekä aikuisen, että vauvan kannattaa pukeutua vaatteisiin, joiden likaantuminen ei haittaa. Likaantuminen on nimittäin erittäin todennäköistä ja emme voi taata, että kaikki puhdistuisi myöhemmin kotona pesukoneessa. Myös me työntekijät pukeudumme vaatteisiin, joiden likaantuminen ei ole ainakaan katastrofi. 

Huomioi, että lattia on paikoin liukas värikylvyn aikana. Lattia on päällystetty muovilla ja kun sille tippuu ensimmäisessä työssä käytettäviä soseita, on hyvä olla hieman varuillaan liikkuessaan. Avojaloin voi myös olla.

On suositeltavaa ottaa pyyhe mukaan, sillä jos vauva ryhtyy värikylpemään, niin likaantuminen on väistämätöntä. Mutta jos pyyhe unohtuu, niin usein ohjaajallamme on ollut kuitenkin varapyyhkeitä mukana.

Kerro jo ilmoittautuessa onko vauvallasi tai sinulla allergia. Värikylvyssä käytetään muun muassa erilaisia marjoista tai hedelmistä ohjaajan valmistamia soseita, joiden koostumus vaihtelee eri kerroilla.

Mitä tapahtuu aluksi?

Värikylpyhuoneen lattia on peitetty ennen tilaisuuden alkua muovilla, jonka olemme teipanneet kiinni lattiaan leveällä maalarinteipillä. Muovin päälle olemme teipanneet tasaisin välein piirustuspapereita, joista jokaisesta tulee yhden vauvan oma työ. Ellei vierustoveri innostu jättämään kädenjälkeään myös toisen työhön. Sekään ei tietenkään haittaa.

Mutta ennen kuin vauvat pääsevät taiteilemaan ensimmäistä työtään, kaikki lattiaan teipatut paperit on peitetty isoilla kankailla ja mahdollisesti muulla rekvisiitalla, kuten värikkäillä ilmapalloilla. Siinä jo vähän alkuun herätellään vauvojen mielenkiintoa.

Käy vauvan kanssa istumaan lattialle saavuttuasi värikylpytilaan. Anna vauvan katsella ympäristöä ja toisia vauvoja ja jos hän haluaa, kokeilla esimerkiksi ilmapalloa.

Vauvan ensimmäinen työ

Riitan alkuohjeistuksen jälkeen isot kankaat poistetaan ja jokainen vauva pääsee omalle paikalleen. Näitä paikkoja ei ole etukäteen nimetty tai valittu, vaan jokainen aikuinen valitsee vauvalle paperin. Paperi on teipattu kolmesta sivusta lattiaan ja vauvalle tarkoitettu paikka on teipatun pitkän sivun puolella ja aikuisen paikka on puolestaan vauvan vastakkaisella puolella, eli teippaamattomalla puolella. 

Kun jokainen on löytänyt paikkansa, laitetaan kiertämään kyniä, joilla kannattaa kirjoittaa vauvan nimi työn reunaan. Voi olla, ettei työtä enää tunnista usean työn joukosta ilman nimeä, jos sen jättää kirkolle kuivumaan tilaisuuden päätyttyä.

Kun paperit on nimetty, me työntekijät lähdemme kiertämään soseiden kanssa kunkin vauvan luona. Jokaiselle paperille annostelemme hieman soseita.

Sitten vain katsellaan, miten vauva reagoi. Oman aikuisen tehtävä on tässä vaiheessa ihmetellä vauvan kanssa ja mahdollisesti myös suunnata vauvan huomiota väreihin. Kuten arvata saattaa vauvojen reaktiot ovat erilaisia. Yksi katselee ihmeissään, joku työntää heti kätensä soseeseen, joku kasvonsa. Johtuneeko nämä erot sitten temperamentista vai sen hetkisestä vireystilasta, mutta ehkä toisena päivänä ja eri paikassa reaktio olisi erilainen.

Tarkoitus ei ole tehdä minkäänlaista suunnitelmallista taideteosta. Vaan ajatuksena on hauska hetki tässä ja nyt vauvan ja aikuisen kanssa. Vauva katselee, kokeilee ja oppii uutta. Hän levittää sosetta käsillään ja ehkä vähän maistelee. Tämä kaikki jää lopulta muistoksi paperille. 

Tilaisuuden loputtua työn voi ottaa mukaan esimerkiksi vaunujen alaosassa tai jättää kuivumaan Alppilan kirkolle ja hakea sen myöhemmin muutaman päivän kuluttua kotiin. Siinä on hauska muisto, jonka voi laittaa seinälle tai esitellä isovanhemmille ja muille kiinnostuneille.

Vauvan toinen työ

Seuraavaksi me työntekijät jaamme monen värisiä korttipohjia. Jokaisen vauvan luo tuodaan lautanen, jossa on esimerkiksi keltaista, sinistä ja punaista sormiväriä. Värit ovat myrkyttömiä, mutta vauvan ei kannata antaa syödä niitä. 

Korttipohjiin voi tehdä ajankohdan mukaan esimerkiksi kortteja äidille, isälle, mummolle, papalle tai jollekin läheiselle ihmiselle. 

Korttiin voi esimerkiksi yrittää painaa vauvan jalan- tai kädenjäljen. Väriä voi levittää vauvan kämmeniin tai jalkapohjiin joko sormin tai siveltimellä ja painaa jäljen varovasti korttiin.

Kun kortit ovat valmiita, ne voi jättää kuivumaan Alppilan kirkolle tai ottaa heti mukaan. Kortit kuivuvat yleensä ensimmäistä työtä huomattavasti nopeammin. Jos väriä on käytetty ohuelti, ne ovat miltei kuivia jo tilaisuuden loppuessa. Jos kortit jättää kirkolle kuivumaan, kannattaa kirjoittaa niihin vauvan nimi.

Mitä tapahtuu lopuksi?

Vauvojen värikylpy alkaa yhteisellä osiolla, mutta lopettaa voi silloin kun näyttää siltä, että se on hyvä aika vauvalle. Tilaisuudella ei ole yhteistä lopetushetkeä.

Me työntekijät huolehdimme työt kuivumaan.

Toisinaan vauva alkaa itkeä värikylvyssä. Silloin aikuisena ei kannata ajatella tilannetta epäonnistumisena tai ettei värikylpy sovi lapselle. Hänellä on silloin vain jostakin syystä hankala olo. Syli,  maito tai uni auttaa usein, kuten moniin muihinkin vauvan vaivoihin. 

Tervetuloa mukaan!

Voit järjestää värikylvyn myös kotona!

Jos et ole kuitenkaan tulossa meille Alppilan kirkolle tai jossakin muussa paikassa järjestettyyn värikylpyyn, haluaisit ehkä kuitenkin kokeilla sitä kotona? Täältä löytyy kivat ohjeet, miten värikylvyn voi järjestää kotona: Värikylpy kotona

Vauvojen värikylvyt aloitti vuonna 2003 Porin lastenkulttuurikeskus yhdessä Porin taidemuseon kanssa. Porin lastenkulttuurikeskus myös kouluttaa värikylpy-ohjaajat. Jos sinua kiinnostaa tiedot niin koulutuksesta kuin koko toiminnan takana olevista ajatuksista ja arvoista, käy katsomassa: Vauvojenvärikylpy Pori

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *