Lapsen suru

Surua on monenlaista

Olen kirjoittanut aiemmin lapsen surusta littyen lemmikkieläimen kuolemaan. Samanlaista surua voi toki kokea myös aikuinen. Moni myös kokee. Nyt käsittelen kuitenkin tilannetta, jossa lapselta on kuollut läheinen ihminen ja erästä tapaa, miten lasta voi tukea surussa.

Lohtunalle lapselle

Olemme Kallion seurakunnassa ottaneet käyttöön Lohtunallen. Se on neulottu nalle, jonka suruperheen lapsi voi saada seurakuntamme papilta tai diakonilta esimerkiksi hautajaisten yhteydessä. Lapsi saa Lohtunallen omakseen. 

Lohtunalleja kutovat vapaaehtoiset, joille olen hyvin kiitollinen heidän työpanoksestaan. Neulon myös itse nalleja, mutta se että meitä neulojia on monta, on hyvin tärkeää. Tällainen vapaaehtoistyö on myös erityisen palkitsevaa tekijöilleen, sillä siinä neulontaharrastus yhdistyy mahdollisuuteen auttaa lasta konkreettisella tavalla.

Tausta-ajatus lyhyesti

Lohtunallen taustalla on ajatus siitä, että lapsen täytyy saada käsitellä suruaan hänelle luontaisella tavalla eli leikkien. Muun muassa leikin kautta lapsi käsittelee menetystä ja voi löytää myös sanoja ilmaista suruaan.

Leikki onnistuu tietysti myös ilman Lohtunallea ihan omilla tutuilla leluilla tai mielikuvitusleikkinä ilman mitään erityistä nallea. Lohtunallen mukana tulee kuitenkin taustatarina, jonka tarkoitus on nimenomaan rohkaista lasta ja perhettä surun käsittelyyn.

Tarinan mukaan Lohtunallet ovat lähtöisin Lohtumetsästä, jossa ne yhteisten hauskojen leikkien ja välillä eteen tulevien surullisten tilanteiden kautta oppivat kuuntelemaan ja lohduttamaan tosiaan. Nallet tietävät jo pienestä alkaen, että ne pääsevät läheisensä menettäneen lapsen omaksi nalleksi. Ensi alkuun lapsi voi antaa nallelle nimen ja ottaa sitten Lohtunallen mukaan leikkeihinsä. Nallen mukana tulee myös oma tekstinsä aikuiselle.

Jos lapsen suru on traumatisoitunutta, silloin leikki ei välttämättä onnistu tai se voi olla pakonomaista ja toistavaa. Silloin Lohtunalle ei ole avuksi, vaan lapsi tarvitsee ehdottomasti tuekseen osaavaa ammattiapua.

Kirkko ja kaupunki teki jutun Lohtunalleista ja voit lukea sen täältä: Kallion seurakunnassa neulotaan Lohtunalleja läheisen kuolemaa surevalle lapselle

Jos haluat lisätietoa nalleista, ota yhteyttä minuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *