Kun nuoresta tulee kasvissyöjä tuleeko myös sinusta?
Taustaa
Jos nuori haluaa siirtyä kasvisruokaan tai vegaaniseen ruokavalioon, mitä teet? Tilanteeseen vaikuttaa tietysti ensinnäkin oma ruokavaliosi, mutta myös monet muut seikat.
Kirjoitan aiheesta painottaen vuorovaikutustaitoihin kuuluvia arvoristiriitojen käsittelytaitoja. Ruokavalioon liittyvät asiat ovat nimittäin arvoristiriitoja, silloin kun niistä ollaan eri mieltä. Tältä osin kirjoitukseni perustuu Thomas Gordonin ajatuksiin, joten jos arvoristiriidan ratkaisutavat kiinnostavat sinua, suosittelen osallistumista Gordonin kurssiperheeseen kuuluvaan Toimiva Perhe-kurssille. Nuorella ajattelen yläkouluikäistä tai vanhempaa lasta.
Nuoren oma päätös
Toiset meistä eivät koe nuoren ruokavalion muutosta ongelmana. Saatat ajatella, että tuon ikäinen kykenee tekemään itse päätöksen siitä mitä hän syö, vaikka muut perheenjäsenet söisivät sekaruokaa. Silloin tilanne on ongelmaton, kunhan vaan muistat yhdessä nuoren kanssa huolehtia siitä, että kaupasta ostetaan tarvittavat ruoka-aineet. Tämä ei ole tietenkään arvoristiriita, sillä mitään ristiriitaa ei ole olemassa.
Huoli
Iso muutos ruokavaliossa voi herättää sinussa kuitenkin myös huolta. Saako nuori riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita? Onko lihan tai kaiken eläinperäisen pois jättämisellä haittaa kasvulle? Entä jos se aiheuttaa pysyviä haittoja, joita ei voi myöhemmin korjata? Miten käy luiden kestävyyden? Entä vireystilan ja jaksamisen? Tällaisessa tilanteessa on viisasta ottaa yhteyttä laillistettuun ravitsemusterapeuttiin.
Ohimenevää?
Jotkut aikuiset myös vähättelevät nuoren omia valintoja, jos ne poikkeavat heidän omistaan. He tuntuvat pitävän nuoren päätöksiä hetkittäisinä päähänpistoina ja kasvisruokakokeiluja ohimenevinä muotioikkuina.
Ja voi olla, että nuoren kasvisruokailu tai vegaaninen ruokavalio todella on ohimenevää, sillä mikä tässä elämässä ei lopulta olisi ohimenevää. Ja jos uusi ruokavalio kestäisikin vaikka vain kuukauden tai pari vuotta, eikö ole järkevintä elää tätä päivää? Se mikä tapahtuu nyt, on tämän hetken todellisuutta. Sitä paitsi samalla tavalla myös aikuisen arvot ja valinnat voivat muuttua tulevaisuudessa, ellei sitten ole liiaksi jämähtänyt vanhoihin kaavoihin.
Arvoristiriita
Jos koet vahvasti, ettei nuoren valinta muuttaa ruokavaliotaan ole oikea, teidän välillänne on arvoristiriita. Se tarkoittaa tilannetta, jossa ihmisen arvot poikkeavat toisistaan, eikä tilanteella ole ensisijaista konkreettista vaikutusta toiseen osapuoleen.
Konkreettiseksi vaikutukseksi ei lasketa sitä, että sinua harmittaa nuoren päätös. Eikä sitä, että sinulle tulee paha mieli, kun nuori ei syö valmistamaasi kinkkukiusausta. Ne ovat kyllä asioita, jotka voit kertoa nuorelle, mutta olisi kohtuutonta vaatia häntä toimimaan arvoihin liittyvissä asioissa sinun sanelemallasi tavalla. Kyse on nuoresta ja hänelle kuuluvasta oikeudesta päättää mitä hän syö.
On oleellista ymmärtää, etteivät arvoristiriidat ole aina ratkaistavissa, sillä me ihmiset olemme erilaisia arvoinemme.
Miten arvoristiriitaa ei kannata yrittää ratkaista
Jos koet lapsesi ruokavaliomuutoksen täysin mahdottomaksi, saatat yrittää pakottaa nuorta pysymään sekasyöjänä.
Pakottaminen on kuitenkin sellaista vallankäyttöä, joka ei kanna pitkälle. Sillä tiellä joudut turvautumaan joko uhkailuun tai palkitsemiseen ja käyttämään voimavarojasi sen valvomiseen, että nuori toimii määräystesi mukaan. Jos vanhempana tuputat nuorelle omia arvojasi ainoana vaihtoehtona, on todennäköistä, että sillä on negatiivisia vaikutuksia teidän väleihinne. Nuoren iästä ja luonteesta riippuen lopputulema on vain vastarintaa, selän takana toisin toimimista tai pahimmillaan alistumista. Kuitenkin niin, etteivät lapsesi arvot muutu hänen sydämessään, vain käytös voi muuttua.
Miten arvoristiriidassa kannattaa toimia
Ensinnäkin on tärkeää käyttää minä-viestejä ja erityisen tarkalla korvalla kuunnella, mitä nuori oikeasti ajattelee. Miten hän perustelee päätöstään? Mitä kaiken takana on? Mihin hän pyrkii tai mitä tahtoo saavuttaa?
Jos sinulla on oikeaa, tutkittua ja ajankohtaista tietoa aihepiiristä ja mahdollisesti omia henkilökohtaisia kokemuksia, voit yrittää neuvoa nuorta. Tätä kutsutaan Gordonin koulutuksissa neuvonantajana toimimiseksi. Se onnistuu kuitenkin vain, jos toinen osapuoli on valmis kuuntelemaan sinua, eli hän antaa sinulle luvan kertoa tiedoistasi ja kokemuksistasi. Jos hän on halukas kuuntelemaan sinua, tee se häntä arvostaen. Älä nalkuta ja jankkaa, vaan kerro se mitä haluat sanoa vain kerran. Älä vaadi häneltä lupauksia tai pakota tekemään kanssasi sopimusta. Eritysesti, muista myös kuunnella nuorta.
Jos tietosi ja kokemuksesi vakuuttaa nuoren, hän saattaa päätyä muuttamaan arvojaan. Mutta se on hänen oma päätöksensä. Hän voi myös pysyä omassa kannassaan ja se on hänen oikeutensa. Neuvonantajana toimiminen ei ole manipulointia, vaan tiedon ja kokemuksen jakamista.
Sinunkin arvosi voivat muuttua
Voi käydä myös niin, että keskustelujenne seurauksena sinun arvosi muuttuvat. Voisiko käydä niin, että sinä siirryt kasvisruokaan tai vegaaniseen ruokavalioon? Todennäköisesti uuteen ruokavalioon siirtynyt nuori on hankkinut runsaasti tietoa aiheesta ja ehkä hänkin tahtoo toimia sinun neuvonantajanasi.
Voit myös pysyä sinulle tutussa ruokavaliossa ja löytää kasvisruokapäiviisi uusia lempiruokia, kuten esimerkiksi Kalaton kalakeitto.
Artikkelikuva: nosita/Pixabay.