Kuva: Simplu27/Pixaby.

Rakkaus

Milloin tunnet olevasi rakastettu?

  • Hän kehuu sinua. 
  • Saat viettää aikaa kahdestaan hänen kanssaan. 
  • Hän antaa sinulle lahjan.
  • Hän pesee kotinne ikkunat.
  • Hän silittää hiuksiasi.
Mieti hetki, minkä näistä yllä kuvatuista tilanteista valitsisit, jos saisit valita vain yhden. Mikä näistä tilanteista saisi sinut tuntemaan eniten, että hän rakastaa sinua?

 

Kysy sitten, minkä vaihtoehdon kumppanisi valitsisi. 

Vastaukset näihin kysymyksiin saattavat johdattaa löytämään sinun ja kumppanisi pääasialliset rakkauden kielet, joita on yhteensä viisi.

Kuva: silviarita/Pixaby.

Yksi tapa lähestyä rakkautta

Gary Chapman on työskennellyt pitkään parien kanssa ja kirjoittanut jo 90-luvulta alkaen useita ihmissuhteisiin liittyviä kirjoja. Hänen kehittämänsä ajatus rakkauden viidestä kielestä on innostanut monia. Varmasti siksi, että hänen jaottelunsa on järkeenkäyvä ja helposti omaksuttava.

Rakkaustankki

Chapmanin lähtökohtana on ajatus siitä, että jokaisella ihmisellä on ikäänkuin rakkaustankki, joka täyttyy silloin kun ihminen kokee olevansa rakastettu. Vastaavasti tankki tyhjenee, jos hän ei mielestään saa rakkautta riittävästi. Kuinka täynnä tankki on, vaikuttaa ihmisen koko olemiseen myös kodin ulkopuolella.

Parisuhteessa rakkaustankki täyttyy silloin, kun kumppani osoittaa rakkauttaan tavalla, jonka toinen ymmärtää ja kokee rakkaudeksi. Näin tapahtuu silloin kun toinen osapuoli käyttää vastaanottajalle tuttua rakkauden kieltä. 

Jos koet rakkaudenosoituksena puolison osallistumisen kotitöihin, mutta et niinkään arvosta lahjoja, et koe itseäsi rakastetuksi hänen ojentaessaan sinulle lahjaa ja kieltäytyessä kotitöistä. 

Kuva: Pexels/Pixaby.

Rakkauden viisi kieltä

Chapmanin mukaan ihmisillä on yleensä yksi pääasiallinen rakkauden kieli, vaikka niitä voi toki olla useitakin. Hänen mukaansa kuitenkin on harvinaista, että parikunnalla olisi sama pääasiallinen kieli. Siksi on tärkeää selvittää niin oma, kuin kumppanin kieli ja opetella käyttämään sitä. 

On hyvä tiedostaa, että ihmiselle on luonnollisinta käyttää rakkauden ilmaisuissa itselleen tutuinta kieltä. Kumppanin kielen huomioiminen ei siis tule itsestään, vaan se vaatii vaivannäköä ja toisen näkökulman huomioimista. 

Ensimmäinen askel huomioimisessa on rakkauden kieliin tutustuminen ja oman ja kumppanin kielien selvittäminen.

Aluksi mainitsemani viisi esimerkkiä olivat kaikki eri rakkauden kieliä. Toki vain yksiä esimerkkejä, tai murteita, kuten Chapman kutsuu variaatioita, joita mahtuu kunkin rakkauden kielen sisälle.

Jos löysit vaihtoehdoista sinulle ja kumppanillesi sopivimmat vaihtoehdot, ehkä jo tiedätkin mitkä teidän pääasialliset rakkauden kielenne ovat.

”Rakkauden viisi kieltä ovat sanat, yhteinen aika, lahjat, teot ja kosketus” 

– Gary Chapman-

1. Vahvistavat sanat

Ensimmäinen rakkauden kielistä on rakkaudelliset sanat. Ne ovat kehuja, kannustavia ja ystävällisiä sanoja, jotka tukevat toista ja saavat hänet tuntemaan, että olet tarvittaessa saatavissa häntä varten. Oleellista on tapa jolla sanat sanotaan. 

Tähän kieleen kuuluvat myös anteeksipyytäminen ja -antaminen, joka estää katkeroitumisen. 

Jos sanojen lausuminen tuntuu liian vaikealta, on myös mahdollista kirjoittaa esimerkiksi rakkauskirje. Tai aloittaa kauniiden sanojen sanomisen kehumalla puolisoa muille ihmisille, kuten puolison vanhemmille.

Jos kumppanisi pääasiallinen rakkauden kieli ovat vahvistavat sanat, sinun on hyvä huomioida, että hän haluaa yhä uudelleen kuulla tai lukea sanat:”Minä rakastan sinua.” 

2. Yhteinen laatuaika

Laatuaika on tyypillistä yhdessä vietettyä aikaa, jossa keskitetään huomio toiseen ja käydään esimerkiksi syvällisiä keskusteluja. Oleellista on henkinen läsnäolo, joka näkyy muun muassa katsekontaktissa ja  toisen kehonkielen ja tunteiden huomioimisessa. 

Kaikki yhdessä vietetty aika ei kuitenkaan ole laatuaikaa. Esimerkiksi elokuvien katsominen yhdessä ei ole sellaista, sillä huomio on silloin elokuvan tapahtumissa. 

Jos kumppanisi rakkauden kieli on yhteinen laatuaika, voit toki keskittyä omiin kiinnostuksen kohteisiisi.  Mutta sinun kannattaa kertoa hänelle selvästi, jos joudut yhteiseksi suunitellulla ajalla esimerkiksi jäämään ylitöihin. Hänelle on erityisen loukkaavaa, jos jätät ilmoittamatta, että et saavukaan paikalle silloin kun teillä piti olla jaettua aikaa. 

3. Lahjojen vastaanottaminen

Lahjojen toivominen kumppanilta voi vaikuttaa pinnalliselta. Sitä se ei kuitenkaan yleensä ole, ellei sitten vaatimuksena ole saada taloudellisesti tiukilla olevalta kumppanilta vain tarkaan valittuja kalliita ylellisyystuotteita.

Kun lahjat ovat rakkauden kolmannen kielen mukaisia, tärkeintä niissä on rakkauden symboloiminen. Taustalla on ajatus siitä, että lahjan antaja on ajatellut vastaanottajaa valitessaan tai valmistaessaan lahjaa. Pohjimmiltaan ei siis pitäisi olla väliä mikä lahja on, kunhan se on annettu rakkaudella. Kannattaa tietysti kuitenkin tutustua kumppaniin myös sillä tapaa, että tietää millaisia lahjoja hän arvostaa. Se voi olla mitä tahansa ostetusta esineestä, aina vuosia iloa tuottavaan puun istuttamiseen asti.

Jos kumppanisi puhuu tätä rakkauden kieltä, älä missään tapauksessa jätä huomioimatta hänen syntymäpäiväänsä tai muita merkkipäiviä. Hanki hänelle lahja!

4. Palvelukset

Palvelukset eli teot voivat olla hyvin arkipäiväisiä kotitöitä, ruoan valmistamista, koiran ulkoiluttamista tai  kumppanin auttamista hänelle merkityksellisessä kodin ulkopuolisessa haastavassa tehtävässä. Kyse on rakkaudesta vapaaehtoisesti tehdyistä teoista, joita tietää kumppanin toivovan.

Jos puolisolla on tapana nalkuttaa ja mainita jostakin asiasta usein, se on ainakin selkeä merkki siitä, että hän arvostaisi kovasti jos tehtävä tulisi tehdyksi. Toki on parempi, jos toivotut palvelukset selviävät puhumalla.

Palvelukset eivät ole rakkauden kieltä, jos ne tehdään painostettuna ja taustalla on pelkoa tai syyllisyyttä.

Jos sinun kumppanisi rakkauden kieli ovat palvelukset, toisinaan vain muutaman minuutin kestävä teko saattaa vakuuttaa hänet rakkaudestasi. Mieti siis tarkkaan ennenkuin kieltäydyt viemästä roskia, jos hän pyytää sitä sinulta. 

5. Fyysinen kosketus

Fyysinen kosketus tarkoittaa kaikkea koskettamista pienestä ohi mennen tehdystä hipaisusta alkaen. Käsi kädessä kulkeminen, kuten halaus töihin lähtiessä ja kotiin palatessa ovat tärkeitä tätä rakkauden kieltä puhuvalle. 

Kumppanin kosketuksen puuttuminen puolestaan on hänelle kovempi isku, kuin suoraan sanottu:”Vihaan sinua.” Sen merkitystä havainnollistaa tunne, minkä yhden ihmisen kättelystä kieltäytyminen aiheuttaisi kohtaamisessa, jossa kaikki muut kättelevät. 

Murteita on monenlaisia, niin kosketuksenkin suhteen. Jos kumppanisi ensisijainen rakkauden kieli on kosketus, hän saattaisi arvostaa parilapasta, jota pidetään käsi kädessä. Katso enemmän tästä parilapanen

Kuva: Skitterphoto/Pixaby.

Miten tunnistaa oma ja kumppanin rakkauden kieli?

Jos et vielä tiedä mitä sinun ja kumppanisi rakkauden kielet ovat, selvitä ensin omasi ja sitten puolisosi. Se voi onnistua Chapmanin antamalla kolmella vinkillä niin, että kumpikin esittää nämä kysymykset itselleen:

  1.  Mieti mikä sinua on eniten loukannut tai loukkaisi kumppanisi käytöksessä. Mihin viidestä rakkauden kielestä se liittyy? Sinulle tärkeimpään tai tärkeimpiin liittyvä loukkaus satuttaa sinua enemmän kuin mikään muu.
  2. Pohdi mitä olet eniten pyytänyt tai toivoisit kumppanisi tekevän. Mikä rakkauden kieli nyt on kyseessä? Tämä on ainakin yksi sinulle tärkeimmistä kielistä.
  3. Muistele miten itse pyrit osoittamaan rakkautta kumppanillesi. Se saattaa olla myös sinun tärkein rakkauden kielesi, ellet sitten vain toimi niinkuin olet nähnyt vanhempiesi toimivan parisuhteessaan.
parisuhteen palikat

Parisuhteen palikat ja rakkaus

Kirjoitin aiemmin parisuhteen palikoista. Katso tästä linkistä: Palikkatalo 

Kyse on kätevästä rautalankamallista, jota voi käyttää työvälineenä, kun käydään läpi suhteen eri osa-alueita.

Myös parisuhteen palikoissa on luonnollisesti yhtenä osana rakkaus. Se on onnellisen parisuhteen yksi tärkeimmistä rakennusaineista, ja niinpä  on luonnollista, että se on palikkatalon katto. 

Katto on käsittelemätöntä puuta. On kaunis ajatus, että jokaisessa palikassa maalipinnan alla on sitä samaa käsittelemätöntä puuta. Siis rakkautta. Näin rakkaus sisältyy koko talon jokaiseen osaan. Kun vaan osaamme näyttää rakkautemme niin, että kumppanikin sen tuntee.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *