Rakkaalle neulotun paidan kirous

Mistä on kyse?

Neuleblogeissa voi törmätä rakkaalle neulotun villapaidan kiroukseen, poikaystävälle tehdyn villapaidan kiroukseen tai neulepaidan kiroukseen. Löytyy muun muassa hakusanalla The sweater curse. 

Uskomuksen mukaan suhde tulee päättymään joko ennen kuin neule valmistuu tai pian valmistumisen jälkeen, jos pari vasta seurustelee kun toinen neuloo paitaa. Siksi tulisi välttää neulomasta paitaa rakkaalle ihmiselle, jonka kanssa vasta tapailee.

Ehkä joku uskoo, että kyseessä on yliluonnollinen ilmiö, kuten seitsemän epäonnen vuotta peilin särkymisen jälkeen. Varsinkin jos on muutaman kerran kokenut tilanteen, joko itse tai ystäväpiirissä, voi hyvin nähdä kaiken taustalla magiikkaa. 

Suurin osa heistä, jotka puhuvat tästä kirouksesta, katsovat kuitenkin asiaa hyvin erilaisesta näkökulmasta. He näkevät tapahtumat käytännöllisinä elämään kuuluvina syy-seuraussuhteina.

Niin ja tietysti on iso joukko heitä, jotka pitävät koko asiaa joutavana höpinänä. Olivatpa he sitten neuloneet villapaitoja jo seurusteluaikana, tai eivät olleet. Kyllä moni on neulonut ja suhde on voinut sen jälkeen vuosikymmeniä varsin mainiosti.

Minä näen neulepaidan kirouksen syy-seuraussuhteen kautta, kuten useat muutkin tuntuvat asiaa katsovan. Siinä saattaa olla perää joissakin tilanteissa, vaikka  ei tietenkään automaattisesti. 

Mikä voi johtaa eroon?

Voi olla, että suhde ei kestä neulotun paidan valmistumiseen asti tai se loppuu pian neuleen antamisen jälkeen. Käytännöllisiä syitä, mitä usein mainitaan, ovat erityisesti: 

  • Suhde oli muutenkin loppumassa ja se vain sattui päättymään samaan aikaan kun toinen neuloi tai luovutti neuleen.
  • Neuleensaaja ei halua sitoutua ja ymmärtää sen kuullessaan, että toinen tekee hänelle suuritöistä neulepaitaa.
  • Neuloja käyttää paidan valmistamiseen paljon aikaa. Hän suunnittelee asiaa, mietii sopivan mallin, ostaa langat ja neuloo. Tekee ehkä välillä virheitä ja joutuu siksi purkamaan työtä ja neulomaan uudelleen. Jos toinen ei arvostakaan saamaansa neuletta, työn tehnyt  voi loukkaantua ja ero voi tulla sitä kautta. 
  • Neulojalla on neuletta valmistaessaan aikaa ajatella. Silloin voi tulla pohdiskelleeksi parisuhdettaan ja tiedostaa haluavansa elämältään jotain muuta.  
  • Neuloja käyttää liikaa aikaa paidan tekemiseen, eikä enää ennätä tapaamaan kumppaniaan entiseen tapaan ja se voi viedä parin erilleen toisistaan.
  • Ehkä neulepaidan neulominen oli vain yritys pelastaa tuhoon tuomittu suhde. Paidan tekijäkään ei enää itse uskonut suhteen tulevaisuuteen, mutta yritti vielä keksiä viimeisen keinon. 

Entä jos haluaa neuloa seurustelukumppanille?

Neulepiireissä on myös pohdintaa siitä, miten rakkaalle neulotun villapaidan kirouksen voisi vältää. Jos tilannetta käsitellään yhä syy-seuraussuhteen kautta, neuvoiksi mainitaan muun muassa seuraavia:

  • Kannattaa aloittaa pienemmistä neuleista kuten sukista, kaulahuivista, piposta, käsineistä tai lapasista ja suhteuttaa neuleeseen käytetty rahallinen ja ajallinen panos esimerkiksi suhteen kestoon. Toki voi neuloa kenelle tahansa lahjaksi mitä haluaa, mutta jos tapailua on takana muutama viikko tai kuukausi, asiaa kannattaa ainakin pohtia hetki. 
  • Ennen neulomisen aloittamista on hyvä selvittää pitääkö toinen ylipäätään neuleista, sillä kaikki eivät pidä. 
  • Kannattaa aloittaa selvittämällä toisen mieltymyksiä erityisesti, jos päätyy tekemään isompitöistä neuletta, kuten villapaitaa. Jo suunnittelu ja valmistusvaiheessa on hyvä kommunikoida lahjan saajan kanssa. Mikä olisi mieluinen neulemalli? Yksivärinen, raidallinen, kuviollinen? Sileää neuletta vai esimerkiksi joustinneuletta? Mikä on mieluisa värimaailma? Entäpä materiaali? Jokut eivät voi esimerkiksi sietää kutittavaa villaa ja toiselle alpakka on aivan liian kuumaa.
  • Jos toinen ei pidä saamastaan neuleesta, ei kannata antaa sen johtaa pysyvään vihanpitoon. Jos toisen suhtautuminen harmittaa ja suututtaa, on hyvä kertoa oma mielipahansa ja kuulla myös toisen näkökulma asiasta. Ja ennen kaikkea, pitäähän jokaisen aikuisen ihmisen voida päättää omasta tyylistään. Neuleen voi pyytää takaisin ja antaa jollekkin toiselle joka sitä arvostaa.
Jos kuitenkin villapaidan kirous toteutuu suhteessa, ehkä niin on lopulta hyvä. Ehkä suhde ei ollut sellainen, jolla olisi ollut tulevaisuutta. Jos neulepaita ei olisi sitä kaatanut, suhteen olisi todennäköisesti päättänyt joku muu arkinen asia.

 

Päteekö villapaidan kirous muihinkin tilanteisiin?

Tosinaan yhteinen talon rakentaminen, isompi remontti, häät tai esimerkiksi vauva-vuosi voivat myös johtaa eroon. Joko projektin kestäessä, tai pian sen päätyttyä. Silloin tapahtuu jotain samanlaista, kuin syys-seuraussuhteena nähdyssä villapaidan kirouksessa. 

Huomio kiinnittyy aikaa vievään projektiin, jolloin suhteen hoitamiselle ei jääkään aikaa. Eri vaiheisiin voi liittyä pettymyksiä, jotka saavat toisen osapuolen miettimään haluaako hän jatkaa suhdetta. Toisesta voi tulla esille ikäviä puolia, joita ei tiennyt hänessä olevan. Kumppanin vahva sitoutuminen ja näkemykset tulevasta voivat saada toisen perääntymään. Keskittyessään tekemisiin, voi samalla pohtia suhdetta ja ruveta näkemään sen heikkoja puolia. Joskus kaiken takana on voinut alunperinkin olla  yritys paikata hajoavaa suhdetta, joko tietoisesti tai tiedostamatta. 

Entä sitten?

Yleisenä ohjeena voi sanoa, että ongelmatilanteissa kannattaa hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos haluat, että suhde kestää, sen eteen voi tehdä työtä. Nämä ovat kyllä seikkoja, jotka kaikki tietävät. Mutta kun tilanne sattuu omalle kohdalle, voi olla vaikea toimia tarpeeksi ajoissa. Eri asia on silloin,  jos suhde aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää, eikä toinen ole kiinnostunut yhteisestä hyvästä ja tulevaisuudesta. Joskus suhde on parempi päättää, kuin jatkaa sitä.

Minulla ei ole omakohtaista kokemusta neulepaidan kirouksesta. En ole sitä aikoinaan yrittänyt välttääkkään, sillä en ollut ennen avioitumista edes kuullut koko ilmiöstä. Kirjoitan tästä aiheesta siksi, että olen neulonut paljon neulepaitoja ja sitä kautta pystyn näkemään syy-seuraussuhteena ajatellun villapaidan kirouksen erityisesti neulojan näkökulmasta. Neulomisessa on mukana tunteet ja ennen neuleen valmistumista ennättää pohtia monet mietteet, joskin myös katsoa vaikka elokuvia. Usein valmiit neuleet palauttavat myös jälkikäteen mieleen neuloessa läpikäytyjä asioita. Itse tehtyyn villapaitaan on neulottu paljon enemmän kuin siihen käytetty lanka. Ehkä juuri siksi lahjaksi annetusta neulepaidasta voi aiheutua elämää mullistavia asioita.   

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *