rakastatko sanoin

Rakastatko myös sanoin?

Älä vaikene rakkaudesta

Vanha vitsi kertoo miehestä, jolta kumppani kyseli, rakastaako tämä vielä häntä. Mies vastasi sanoneensa kerran suhteen alussa  rakastavansa ja kertoi kyllä ilmoittavansa, jos tunteet muuttuvat. Jos näin kävisi oikeassa elämässä, suhteen toista osapuolta ei välttämättä naurattaisi. Vaikka säästeliäisyys on yleensä hyve, se ei päde parisuhteeseen ja rakkauden tunnustamiseen kumppanille. Sanoissa ”Minä rakastan sinua” ei todellakaan kannata kitsastella.

Rakkauden tunnustamista panttaamalla ei saavuta mitään hyvää. Mutta kauniita sanoja säästelemällä voi sen sijaan menettää paljon. Koko suhteen.

Toisille rakkauden tunnustaminen sanoin on toki tärkeämpää, sillä me ihmiset koemme eri tavoin itsemme rakastetuiksi. Kirjoitin aiheesta aiemmin täällä Gary Chapman: Rakkauden kielet. Siitä huolimatta ei ole olemassa parisuhdetta, jota rakkauden tunteista vaikeneminen rakentaisi. Puhuminen on ihmiselle tärkeä kommunikaation väline kaikissa tilanteissa ja se pätee myös parisuhteesen.

Jos et sano rakastavasi

Jos sinulla tai kumppanillasi ei ole tapana sanoa ”minä rakastan sinua”, pysähdy miettimään mistä se johtuu.

  • Ensinnäkin oliko suhteessanne joskus vaihe, jolloin te molemmat sanoitte rakastavanne toisianne? Vai onko aina ollut kuten nyt. Entä aiemmissa parisuhteissanne? Onko sama toistunut uudelleen?
  • Toiseksi mieti tuntuuko sinusta rakkauden tunnustaminen epäaidolta tai teennäiseltä? Ovatko sanat liian mahtipontisia? Onko kyse siitä, ettet koe rakastavasi riittävästi? Vai siitä, että pelkäät, ettei toinen enää rakasta? Vaikuttaako taustalla ajatus ”kel onni on, se onnen kätkeköön” eli se mikä sanotaan tai tuodaan muuten julki, katoaa? Tai tuntuuko siltä, että tärkeät sanat vesittyvät, jos niitä toistetaan liian usein? Vai onko yksinkertaisesti kyse siitä, että ajattelet toisen tietävän ja ettei itsestäänselvyyksiä kannata mainita?
  • Jos huomaat jotakin erityistä, mikä ahdistaa sinua rakkauden ääneen sanomisessa, koita saada siitä kiinni. Mitä se on? Voisitko sinä tehdä sille jotain? Onko kyse sinusta vai teistä? Voisiko tuon ahdistuksen selvittelyn kautta parisuhteenne muuttua paremmaksi? 

Tee ihmiskoe

Jos sanot kumppanillesi usein rakastavasi häntä, jatka samaan malliin. Jos et, ehdotan sinulle yksinkertaista ihmiskoetta.

Jos edellisestä kerrasta kun tunnustit rakkauttasi on jo aikaa, katso häntä silmiin ja lausu ne kolme sanaa. Minä rakastan sinua.

Tee tämä tietenkin vain jos rakastat.

Kuulostele sitten itseäsi ja miltä sinusta tuntuu? Seuraa myös onko sanoillasi vaikutusta kumppaniisi. Mitä tämä kertoo sinusta? Mitä se kertoo kumppanistasi? Mitä se kertoo teidän suhteestanne? Toista koetta vähintään kuukauden ajan aina sopivissa kohdissa. Katso mitä siitä seuraa, vai seuraako mitään. Sinulle, hänelle ja teille yhdessä.

Artikkelikuva: aitoff/Pixabay.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *