Parisuhde ja korona

Parisuhteen palikat on yksi työväline parisuhteen tukemiseksi. Epidemia-aika voi lisätä paineita ihmissuhteisiin myös kotona.

Parisuhteen palikat

Koronaepidemialla voi olla vaikutuksia parisuhteisiin. Koronaa vastaan voimme toimia noudattamalla THL:n ohjeistuksia. Myös parisuhteen uhkia vastaan on olemassa omat keinonsa, kuten työväline jota kutsutaan Parisuhteen palikoiksi. 

Parisuhteen palikoissa on kyse rautalankamallista, jonka avulla voidaan käydä läpi parisuhteen eri osa-alueita. 

Jokainen parisuhde on omanlaisensa ja sen dynamiikka on yksilöllinen. Niin myös palikkatalot voivat näyttää erilaisilta. Palikoiden ulkoinen järjestys ei ole olennaisin asia. Kunhan talo pysyy kasassa. 

Samoilla palikoilla voi tarkastella myös seurustelusuhdetta, isovanhemmuutta ja perhettä. Silloin vain palikoiden merkityksiä katsotaan eri näkökulmista ja sovelletaan kyseessä olevaan ihmissuhteeseen.

”Valkoisen palikan merkitys palikkatalossa on jätetty avoimeksi, jotta suhteen yksilöllisyys pääsee näkyviin. Tässä hetkessä ja maailmantilanteessa se voi olla Korona.”

Värit ja merkitykset

Jokaisella värillä on oma merkityksensä. Ne ovat seuraavat :  
harmaa sitoutuminen, oranssi seksuaalisuus, keltainen tunteet, punainen riidat, sininen sanat, vihreä teot, violetti luottamus ja anteeksianto, käsittelemättömän puun väri rakkaus ja valkoinen, jonka merkityksen voi itse päättää.

Valkoinen palikka voi olla korona

Valkoisen palikan merkitys on jätetty avoimeksi, jotta parisuhteen yksilöllisyys pääsee näkyviin myös palikkatalossa. Sen voi nimetä itse sen mukaan,  mikä omassa suhteessa merkityksellinen palikka puuttuu jo nimettyjen joukosta. Se voi olla lapset, lapsettomuus, erityispiirre kuten ADHD, joku sairaus tai vamma, riippuvuus tai esimerkiksi työttömyys. Tässä hetkessä ja maailmantilanteessa se voi hyvin olla myös korona.

 

Epävarmuus tulevasta

Epävarmuus ja pelko tulevasta ovat inhimillisiä  tunteita tässä epidemian vaiheessa. Jos vielä sattuu kuulumaan omista lapsista ja vanhenevista vanhemmistaan huolehtivaan voileipäsukupolveen, vastuu on suuri. Miten voimat saa jaettua moneen suuntaan? Riittääkö voimavaroja parisuhteen hyvinvoinnin huomioimiseen? Itse riskiryhmään kuuluville tilanne on tätäkin kuormittavampi.

Arjen muuttuminen

Tavallinen arki on muuttunut. Ystäviä ja sukulaisia ei voi tavata samoin kuin ennen. Harrastuksia kodin ulkopuolella on pitänyt karsia. Jos työnteko on muuttunut etätyöksi, kontaktit työpaikalle ovat tavallisuudesta poikkeavia. Toisaalta monilla kriittisillä aloilla työskentelevät joutuvat kohtaamaan työssään tilanteita, joissa altistuminen on todennäköistä. Eräs uhka tai todellisuus on myös lomautus, konkurssi ja monet taloudelliset menetykset. Tulevaisuuden elinkeino voi olla uhattuna.

Kriisi voi lähentää

Kriisi voi lähentää. Voi käydä niin, että ymmärtää asioiden mittasuhteet. Joku asia mikä on aiemmin ollut kynnyskysymys, ei olekaan enää merkityksellinen. Jopa arjen pienet rutiinit voivat tuntua ihanilta ja niistä voi löytää iloa yhteiseen elämään.

Kriisitilanne voi tehdä parisuhteesta ja perheestä tiiviin yksikön. Me olemme yhtä ja me haluamme toisillemme hyvää. Huolehdimme toisistamme ja teemme pieniä tekoja toista ilahduttaaksemme.

Huolet ja tunteet

Kun ihmisellä on huolia, hänen ärsyyntymiskynnyksensä laskee. Toisin sanoen, jos menee huonosti suuttuu helpommin, kuin jos on tapahtunut jotakin toivottua ja hyvää.

Jos perhe tai pariskunta on kotona, joko lomautuksen, työttömyyden tai etätöiden vuoksi tilanne voi olla stressaava. Ollaankin yhtäkkiä paljon yhdessä, joko niin että työskennellään kotona tai yritetään löytää uutta työtä ja selviytyä poikkeusajasta.

Myös loma-aikaan on tavallista enemmän yhdessä vietettyä aikaa. Jotakin kertoo se, että lomille monen parin riidat voivat kärjistyä. Lomalla on kuitenkin aina etukäteen määritellyt raaminsa, alku ja loppu. Koronaepidemialla ei sitä vastoin ole tällaisia tiedossa olevia selkeitä rajoja. Tämän vallitsevan tilanteen kestosta emme voi vielä tietää. Niinpä tällainen poikkeuksellinen epidemia-aika voi nostaa loma-aikoja enemmän ristiriitoja esille.

Onneksi ihminen pystyy jossain määrin vaikuttamaan omiin tunteisiinsa tai ainakin tekoihinsa. Tässä vinkkejä miten toimia kriittisillä hetkillä.

Näin rauhoitat tilanteen kotona

1. Ota pieni aikalisä, jos tunnet ärsyyntyväsi.

 Hengitä sisään ja ulos rauhallisesti. Laske kymmeneen tai voit käyttää myös Ulpu Siposen pienille lapsille kehittämää liikennevalomenetelmää. Se sopii erityisesti pienille lapsille, mutta aikuinenkin voi sitä halutessaan käyttää.

Menetelmässä kuvitellaan omassa mielessä liikennevalot. Pysähdytään punaisella, odotetaan oranssilla ja toimitaan vastaa vihreällä. Ohje liikennevaloihin löytyy Väestöliiton sivuilta ladattavasta Kiukkukirjasta

Kiukkukirja

2. katkaise negatiivisuuden kehä

Kehitä itsellesi jotakin tekemistä, joka vie huomiosi muualle. Jotakin mistä innostut. Mitä vain siivoamisen, liikunnan, musiikin tai vaikka uusien taitojen opettelemisen väliltä. Mikä sinua kiinnostaa?

3. Anna toisille tilaa hengittää.

Anna myös kumppanisi ja mahdollisten lasten itse keksiä heitä kiinnostavat puuhat. Älä tuputa omia ideoitasi. Tämä koskee myös kotitöitä kuten siivoamista.

On hyvä huomioida, että parisuhteen osapuolilla voi olla erilainen käsitys tarpeellisesta siisteystasosta kotona. Jos sinulle on kumppaniasi tärkeämpää, että esimerkiksi tiskit laitetaan heti astianpesukoneeseen, huolehdi ensisijaisesti itse tiskeistä. Jos asia vaivaa sinua erittäin paljon ja toistuvasti, on hyvä keskustella  ja sopia miten toimitte, sen sijaan että päädyt käskyttämään kumppaniasi omien sääntöjesi pohjalta. Kun koti on yhteinen, on hyvä sopia yhdessä miten kotona toimitaan ja miltä siellä tulee näyttää.

4. Kuuntele kumppaniasi aktiivisesti. Täällä aiheesta lisää. aktiivinen kuuntelu

5. Rentoudu. 

Parisuhteen tai perhe-elämän ei ole tarkoitus olla suoritus, vaan se on sinun ja sinun läheistesi elämää. Nauti hyvistä asioista mitä elämässäsi on juuri nyt.

 


Lisätietoa parisuhteen palikoista saat sivustolta parisuhteenpalikat

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *