Papin ajatuksia häistä

Olen ollut pappina useissa häissä, joissa on ollut paikalla vain pariskunta ilman että he ovat kutsuneet tilaisuuteen omia vieraitaan. Vihkimisen todistajat ovat olleet suntioita tai muita kirkon työntekijöitä. Olen ollut myös monessa vihkitilaisuudessa, joissa väkeä on ollut runsaasti.

Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Kun paikalla on vain pariskunta, korostuu tilanteen intiimiys. Silloin kun paikalla on paljon hääparin läheisiä, korostuu puolestaan ilon yhteinen jakaminen.

Kunhan avioliiton esteet on tutkittu ajoissa, riippuu täysin hääparista itsestään kumpi tyyli heille sopii. Toki joskus suvun perinteet voivat velvoittaa toimimaan toisin kuin itse tahtoisi. Ja toisaalta joku muukin ulkopuolinen syy, kuten rahatilanne, voi vaikuttaa järjestelyihin.

Kumppaneista aviopuolisoiksi

Eikö olekin niin, että tärkeämpää kuin häävieraiden lukumäärä tai erilaiset järjestelyt, olette sinä ja kumppanisi, sekä rakkaus toisianne kohtaan. Syy miksi juuri te olette menossa keskenänne naimisiin.

Hyvä pohja avioliitolle on ystävyys. Mitä paremmin tunnette toisenne ja mitä läheisempiä olette, sitä paremmat edellytykset teillä on pysyä läheisinä myös vaikeina hetkinä. Klikkaa tästä  laatimaani Rakastavaisten ystäväkirjaan, jonka avulla voit tutustua niin itseesi kuin kumppaniisi vielä ehkä hiukan paremmin.

Ennen kuin teistä tulee toistenne aviopuolisoita, suosittelen sinua selvittämään itsellesi myös, millainen puoliso haluat olla? Millaisia malleja sinulla on puolisona olemisesta esimerkiksi lapsuuden perheestäsi tai muuten lähipiiristä? Mikä siellä on hyvää? Mikä on huonoa? Millainen näkemys kumppanillasi on puolisona olemisesta? Millaisia malleja hänellä vastaavasti on menneisyydessään?

Jos teillä jo takana pitkä yhteinen matka avopuolisoina, onko teillä jo omat roolinne? Jos, niin ovatko roolinne tietoinen valinta vai käytännön sanelemaa? Voisiko tai olisiko hyvä, että jotain muuttuisi?

Vaikka toinen olisi kuinka tuttu, moni seikka tulee muuttumaan vuosien kuluessa. Siksi sekä sinun, että hänen muuttumiselle on hyvä antaa tilaa. Ja myös säilyttää sellainen yhteys, että ystävyys säilyy ja asioita pystytään jakamaan puolin ja toisin. Hyvä kysymys pohdittavaksi tästä näkökulmasta on, onko ajatus muutoksesta sinulle helppo vai vaikea?

Vihkiharjoitus ja -keskustelu papin kanssa

Ennen häitä tapaatte papin todennäköisesti vain kerran vihkiharjoituksen- ja keskustelun yhteydessä. Tuon tapaamisen tarkoitus on ensinnäkin tulla pikkuisen tutuksi papin kanssa, mikä tekee itse vihkitoimituksen monelle parille helpommaksi.

Toinen tarkoitus on käydä yhdessä toimitus läpi teidän omat toiveet huomioiden ja harjoitella vihkiminen käytännössä.

Sovittava on esimerkiksi saattaako isä tai joku muu läheinen morsiamen alttarille, onko sormus/sormukset bestmanin vai jonkun toisen vastuulla ennen vihkimistä, mitkä kysymykset pappi kysyy teiltä, annatteko sormuslupauksia, tai otetaanko rukous jossa on omat osansa usealle läheiselle ja mitkä Raamatun tekstit luetaan ja tuleeko joku läheinen lukemaan ne. 

Harjoittelu tarkoittaa koko toimituksen läpi käymistä kävelystä alkaen. Tietysti tekstit ja rukoukset jätetään lukematta ja pääpaino on sillä, että tulette testanneeksi esimerkiksi sopivan kävelynopeuden, miltä tuntuu polvistua juuri kyseisen kirkon alttarikaiteen äärellä ja missä kohdissa voi kääntyä seurakuntaan päin. Jos haluaa, käännöksen suuntiakin voi siinä ihan rauhassa kokeilla.

Kirjoitettuna tämä vaikuttaa rautalangasta vääntämiseltä, mutta näiden kaikkien asioiden kokeilemisen mielekkyyden huomaa viimeistään vihkitilaisuudessa, jos kuuluu vihittävien enemmistöön joita jännittää h-hetkellä.

Tapaamisen kolmas tarkoitus on jutella ihan ajan kanssa teistä ja suhteestanne. kirkkoharjoitukseen voi osallistua myös esimerkiksi kaaso/kaasot, bestman/bestmanit ja isä, mutta keskustelussa paikalla ovat vain vihittävä pariskunta ja pappi.

Keskustelussa pappi saa tietää teistä niissä rajoissa, missä haluatte hänen kanssaan asioita jakaa ja käydä läpi. Tämän perusteella pappi osaa esimerkiksi puheessaan huomioida juuri teidät, eikä puhu olettaen jotain ihan muuta mikä ei millään tavalla liity teihin. Ja toisaalta keskustelun tarkoitus on myös nostaa esille sellaisia asioita, mistä voi olla hyötyä teille suhteessanne. Mutta kuinka syvälle keskustelussa mennään, riippuu tietysti teistä itsestänne.   

Musiikista sovitaan kanttorin tai urkurin kanssa, vaikka pappiakin toki kiinnostaa millaisia musiikkitoiveita teillä on.

Huomioita vihkitoimituksesta

Kysymykset

Vihkimisessä on tällä hetkellä olemassa kaksi vaihtoehtoa. Löydät ne esimerkiksi tästä linkistä Vihkimisen kulku

Oleellisin ero kysymyksissä on loppuosassa.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa kysytään tahdotko ”osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä” ja toisessa vaihtoehdossa kysytään tahdotko ”olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä aina kuolemaan asti.”

Toiset ovat sitä mieltä, että koska naimisiin mennään loppuelämän kestävän sitoutumisen vuoksi, vaihtoehto ”kuolemaan asti” on ainoa oikea vaihtoehto. Toisaalta, toiset parit eivät halua kuulla häissään sanaa kuolema, vaikka he eivät ole sen vähemmän toisiinsa sitoutuneita.

Kuolema sana mainitaan muuten usein vihkimisessä suositussa lukukappaleessa ”Rakkaus on väkevä kuin kuolema…”, joka on Laulujen laulusta kohdasta Laul. 8:6-7.

Monelle parille ilmaus ”myötä- ja vastoinkäymisissä”, on tuttu, häihin kuuluva sanapari. Ja siksi itselle mieluista kysymystä ei ole vaikeaa päättää.

Sormuslupaus

Sormuslupaus on vaihtoehtoinen kohta, mutta kaunis lisä toimitukseen silloin kun pari sitä toivoo. On mahdollista käyttää valmiita lupauksia tai kirjoittaa ja suunnitella ihan omansa. Tiivistettynä se tarkoittaa, että molemmat sanovat toisilleen rakastavansa toisiaan, joko lyhyesti tai pidemmin sanakääntein.

Hääsuudelma

Hääsuudelmaa ei ole meidän vihkikaavaamme kirjoitettu, mutta moni pari toivoo papin kehottavan suudelmaan. Toisinaan se on sormuksen/sormusten pujottamisen yhteydessä, mutta perinteisempi kohta taitaa olla puolisoiksi julistamisen jälkeen.

 

Morsiusmessu

Moni päätyy ainakin meillä Helsingissä kirkkovihkimiseen perinteiden kunnioittamisen vuoksi. Toisaalta kuitenkin toivotaan yksilöllisyyttä. Siksipä minulla on ehdotus, joka sopii perinteitä vaaliville, mutta samalla omaperäisyyttä arvostaville. Järjestäkää morsiusmessu. Tämä pitää tosin huomioida jo kirkkovarausta tehdessä, sillä morsiusmessu kestää pidempään kuin avioliittoon vihkiminen.

Morsiusmessu tarkoittaa vihkimistä, jonka yhteydessä nautitaan ehtoollinen. Ehtoollinen on toinen kirkkomme kahdesta sakramentista eli pyhästä toimituksesta kasteen ohella. Se jos mikä on juurevaa. Ja koska aika harva päätyy morsiusmessuun, tätä kautta saa yksilöllisyyttä saman kaavan mukaan toistuviin vihkimisiin verrattuna.

Ehtoollinen on myös mahdollisuus koko hääväelle osallistua. Jos joku ei halua ehtoollisella käydä, hän voi hyvin jäädä istumaan omalle paikalleen herättämättä sen kummemmin huomiota.

Bridezilla vai mikä?

Toisinaan kuulee myös bridezillasta, eli morsiamesta josta tulee hirviö ennen häitään. En ole itse yhtään tavannut, joten en tiedä onko kyseessä urbaanilegenda. Mutta jos on olemassa bridezilloja, niin on myös varmasti groomzilloja.

Jos itse tai oma kumppani sattuu muuttumaan ennen häitä hirviöksi, on hyvä rauhoittua hetkisen aikaa miettimään niitä perimmäisiä syitä, miksi häitä ollaan järjestämässä. Pidä mielessä, että häät jos mitkä ovat yhteinen asia, eikä kumpikaan ole niissä toista tärkeämpi.

Tällaisina hetkinä on hyvä keskittyä ajattelemaan enemmän yhteistä tulevaisuutta, kuin häiden yksityiskohtia, kunnes on jälleen riittävän rauhallinen keskittyäkseen hääasioihin.

Mieti miten itse voit tukea teidän yhteistä hyvää? Mitä voit itse tehdä sen eteen tässä ja nyt? Mitä sinun ei sen sijaan kannata tehdä?

On myös mahdollista kokea häiden jälkeistä tyhjyyden tunnetta, erityisesti jos on ollut isot häät ja niiden valmistelu on ollut masiiivinen projekti. Kun tunteen on hyväksynyt ja läpi käynyt, sen voi jättää taakseen ja suunnata katseen eteenpäin.

Tiesitkö muuten, että avioliiton vuosipäivää on mahdollista juhlistaa myöhemmin myös kirkollisesti. Ei nyt ihan joka vuosi varmasti kannata, mutta esimerkiksi kymmenen tai useamman avioliittovuoden jälkeen se on juhlien järjestämistä rakastavalle varteen otettava projekti. Ja kuten avioliittoon vihkimisen voi toteuttaa vaikka ilman kutsuttuja vieraita, niin on mahdollista myös avioliiton vuosipäivän rukoushetki. Eikä siinä tarvitse olla edes todistajia, koska se ei ole oikeudellinen tapahtuma.

 

Artikkelikuva: TBIT/Pixabay

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *