Onko olemassa Se oikea?

Hyvä ja huono Se oikea

Jos uskot johdatukseen tai kohtaloon, ajattelet ehkä, että sinun on ollut määrä päätyä juuri kumppanisi kanssaan yhteen. Voit kokea elämän eri vaiheiden kuljettaneen sinua omaan parisuhteeseesi. Tällainen kokemus voi lisätä kiitollisuutta suhteessa, yhteyden tunnetta ja me-henkeä. Silloin ajatus Siitä oikeasta on suhteellesi hyväksi.

Mutta entä jos petyt parisuhteessasi. Alatko silloin epäillä, ettei kumppanisi olekaan Se oikea? Rupeatko etsimään Sitä oikeaa uskoen, että vielä joskus kohtaat hänet? Joskus parisuhdepettymyksen taustalla ei ole suuria tekijöitä, kuten fyysistä tai henkistä väkivaltaa tai epärehellisyyttä esimerkiksi uskottomuuden muodossa. Pettymys voi aiheutua myös hankalasti sanoitettavista tuntemuksista, että jotain puuttuu. Ehkä vain haluaisit tuntea ja kokea suuremmin ja unelmoit sellaisesta mikä ei juuri tässä hetkessä toteudu. Tällaisessa tilanteessa ajatus Siitä oikeasta on parisuhteesi kannalta huono asia, sillä se ajaa sinua henkisesti pois kumppanisi luota.

Entä jos Se oikea on olemassa?

Mutta voisiko jokaiselle ihmiselle olla olemassa se oikea?  Niinhän usein puhutaan.

Entä jos kaikki Niistä oikeista ei kuitenkaan ikinä kohtaisi toisiaan elämänsä aikana? Päätyisivätkö he vain epätyydyttäviin ja ehkä väliaikaisiin suhteisiin? Entä se onneton mielenlaadultaan parisuhdeihminen, jonka Se oikea haluaisikin elää itsellistä elämää sinkkuna? Ja toisaalta, voisiko Sen oikean kohdattuaan kuitenkin huomata yhteiselämän toimimattomaksi ja suhde päättyisi?

Sitoutumisen merkitys

Kasvatuspsykologian professori emerita Kaarina Määttä kertoi vastikään Helsingin sanomien artikkelissa oman mielipiteensä  kysymykseen Siitä oikeasta. Hän ajattelee, että jokaiselle voisi olla olemassa useitakin oikeita. Jos kuitenkin haluaa toimivan parisuhteen, täytyy tehdä päätös ja sitoutua. Hän myös korostaa, että sitoutuessaan ihminen keskittyy paremmin rakentamaan suhdetta ja ratkaisemaan vaikeuksia. Pidän erityisesti hänen näkökulmastaan, ettei suhteessa pidä vain odottaa mitä siitä saa itselleen, vaan on tärkeää itse vaikuttaa siihen, millaiseksi suhde muodostuu.

Määtän ajatukset ovat viisaita. Ja sen lisäksi ajattelen, että omalle parisuhteelle on hyväksi ajatus omasta kumppanista Sinä oikeana. Mutta ei tähtien saneleman Sen oikean kanssa. Vaan ihmisen kanssa, jonka on itse valinnut kumppanikseen ja joka on valinnut sinut kumppanikseen. Itse valittu kumppani ei tietenkään sulje pois ajatusta johdatuksesta tai kohtalon vaikutuksesta. Mutta se korostaa sopivalla tavalla omaa toimijuutta ja vastuuta suhteessa. Omaan parisuhteeseen kannattaa panostaa tässä ja nyt. Parhaiten se onnistuu silloin, kun molemmat näkevät suhteen arvon.

Kuva: Monicore/Pixabay.

2 ajatusta aiheesta “Onko olemassa Se oikea?”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *