Lupauduitko pitämään puheen perhejuhlassa?

Valmistautuminen

Oli sitten kyseessä syntymäpäivät, valmistujaiset, konfirmaatiojuhla, häät, hautajaiset tai kastekahvit, sinua saatetaan pyytää pitämään puhe. Tartu tilaisuuteen ja kunnioita juhlaa valmistautumalla siihen hyvin.

Yleensä valmistautuminen palkitaan niin tyytyväisillä kuulijoilla, kuin vapautuneella puhujalla. Kun lähdet valmistautumaan, seuraavista ohjaista voi olla hyötyä:

Jouheva puhe

  • Kaikkein tärkeintä puheessa on sisältö.

Puhetta ei kannata lähteä valmistelemaan kylmiltään. Hyvä tapa on ensin miettiä, mitä tarkalleen haluat sanoa. Yritä tiivistää ensin puheen ydin pariin lauseeseen. Jos pystyt muutamalla lauseella kertomaan mitä aioit sanoa, puheestasi on tulossa selkeä ja helposti kuunneltava.

Lähde vasta tämän jälkeen tekemään puhettasi. Monelle nimenomaan kirjoittaminen on parempi vaihtoehto, mutta jos sinulla on hyvä muisti, voit tietysti muodostaa puheen joko muistisi varaan tai kirjoittamalla ylös muistisanoja.

  • Ole ytimekäs.

Kannattaa sanoa sanottavansa selkeästi. Silloin teet kuulijoillesi palveluksen, sillä heidän on helpompi kuunnella puhetta, jossa pysytään asiassa. Jaarittelu ei kannata. Jos puhe rönsyilee moneen suuntaan, kokonaisuudesta voi olla vaikeaa saada selvää.

Sinä puhujana

  • Ole oma itsesi.

Jos et ole vitsiniekka, pysy asialinjalla. Jos taas olet armoitettu tarinan kertoja, käytä kykyäsi arkailematta. Omaan persoonaan istuva puhe on aina paras puhe. Älä kuitenkaan pelaa varman päälle, vaan ole persoonallinen sinulle sopivalla tavalla.

Kenelle puhut

  • Muista kenelle puhut.

Ota huomioon puheessasi erityisesti se, kuka ja millainen puheen kohde on. Onko jotain mitä hän ei haluaisi kuulla? Onko jotain, mikä olisi hänelle erityisen tärkeää? Mikä on sinun suhteesi häneen, vaikuttaa myös siihen mitä voit sanoa

  • Älä puhu niinkään itsestäsi.

Puheessa voi olla tarpeen lyhyesti kertoa jotakin sinuun liittyvää, mutta pidä mielessäsi kenen juhlissa olet puhumassa ja keskity häneen. Ellet sitten ole erikoisasemassa perhepiirissäsi, kuten suvun vanhin, ja sinulta toivotaan juuri vaiherikkaaseen elämänhistoriaasi liittyvää puhetta.

Arvioi puhettasi kuulijan näkökulmasta

  • Älä rakastu puheeseesi.

Kun valmistelet puhetta, voi joku kohta alkaa tuntua tärkeältä ja luovuttamattomalta. Yritä kuitenkin tarkastella puhettasi kokonaisuutena kriittisin silmin. Ole valmis luopumaan yksittäisistä kohdista tarvittaessa. Mieti miltä puhe kuulostaa kuulijan korviin? Rönsyileekö puhe liikaa? Onko joku ajatusrakennelma tässä puheessa ylimääräinen?

  • Älä ole ennalta-arvattava.

Ole valmis rikkomaan puheen pitämisen sääntöjä sopivassa määrin. Jos puhut usein esimeriksi perhejuhlissa, älä käytä samaa kaavaa. Mieti sanavalintoja. Vältä latteuksia ja itsestäänselvyyksiä.

Harjoittele

  • Harjoittele puhetta.

Jos et ole pitänyt paljon puheita, sinun kannattaa harjoitella puheen pitämistä useamman kerran ennen tilaisuutta. Voit puhua itseksesi tai yleisönäsi voi olla tuttava, peili tai voit myös kuvata puheesi käännykällä.

Kun lausut ääneen kirjoittamiasi/muistissasi olevia lauseita, voit huomata joidenkin lauseiden olevan puhuttuina liian pitkiä tai kenties jotkut ilmaisuista eivät istu sinun suuhusi. Tee tarvittavat korjaukset. Jos kirjoitat puheen, ajattele miltä se kuulostaa, älä keskity siihen millaista se on kirjoitettuna tekstinä.

 

Ja lopuksi: Mukavia juhlia ja puheen pitämisen iloa!

Artikkelikuva: Pixabay/OpenClipart-Vectors.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *