Solmussa
Sanomme, että jotain on solmussa, silloin kun ihmissuhteeseen tulee pitempikestoisia ristiriitoja ja ongelmia. Eikä solmussa olemiseen tarvita edes toista osapuolta. Omat raha-asiat tai ajatuksetkin saattavat olla solmussa. Ja toki on mahdollista, että myös koko ihminen on menee solmuun.
Solmu on vertauskuva
Puhe ihmisen omista tai kahden ihmisen välisistä solmuista on kuvaannollista kieltä. Mutta koska solmu on arkipäivään kuuluva asia, se on myös helppo ja selkeä tapa kuvata vaikeita tilanteita.
Usein solmuun liittyy ajatus siitä, että se olisi hyvä saada auki. Näin on ainakin silloin kun käytämme vertauksellista solmupuhetta. Vaikka solmuja on kyllä olemassa hyvinkin monenlaisia ja ne tuovat lisämerkityksiä solmutilanteisiin. Onhan eri asia, jos kokee parisuhteen olevan umpisolmussa, kuin paalusolmussa. Ensimmäistä on vaikea saada auki, kun taas jälkimmäinen avautuu helposti.
Parisuhteen solmuharjoitus
Parisuhteen solmua voi olla helpompi lähestyä harjoituksen avulla, jossa omin käsin tehdään solmu itse valitusta langasta.
Tämä tehtävä tehdään myös Solmuja parisuhteessa-neuvonnan ensimmäisessä tapaamisessa. Se on ainut kohta koko työskentelyssä, jossa parisuhteen kriisitilannetta lähestytään hieman kiertokautta. Eli siinä ei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä, vaan annetaan tekemisen viedä ja johdattaa ajatuksia.
Harjoituksen tekeminen
Jos haluat kokeilla, auttaako solmuharjoitus sinua hahmottamaan aiempaa paremmin sinun omaa ja kumppanisi tilannetta, toimi näin:
- Etsi lankakätköistäsi lankoja. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopivat ihan tavalliset neulelangat, jotka eivät katkea helposti. Voit ottaa useita eri värisiä ja vahvuisia lankoja.
- Leikkaa useampi noin 30 cm pätkä eri langoista.
- Etsi rauhallinen paikka, jossa voit olla omissa ajatuksissasi kenenkään keskeyttämättä.
- Ota lanka käsiisi ja rupea tekemään siihen solmuja samalla kun pohdit suhdettasi ja sen solmuja.
- Riittääkö tämä yksi lanka, vai käytätkö useampia? Onko niiden värillä ja vahvuudella merkitystä? Millaisia solmuja teet? Onko niitä yksi vai monta? Näyttävätkö ne helposti aukeavilta vai ovatko ne niin tiukkoja, ettei niitä voi saada auki? Entä onko sillä väliä, miltä materiaali tuntuu käsissäsi? Symboloivatko ne jotakin sinulle?
- Kun työ on valmis, katso sitä. Kertooko se sinulle jotakin?
Harjoituksen vaikutus
Tilanteesta riippuen tämä harjoitus saattaa tuntua oudota ja turhalta, jopa naurettavalta. Se saattaa myös antaa sinulle uusia oivalluksia tai vahvistaa mielessäsi jotakin minkä jo tiesit. Voit saada voimia ja uutta näköalaa tulevaa ajatellessasi. Mutta voi käydä myös niin, että harjoitus herättää voimakkaita negatiivisia tunteita.
Jos hyödyit harjoituksesta, toivon että sinulla on joku jolle voit puhua ja jakaa ajatuksiasi. Tai jos sinulle on luontevaa kirjoittaa vaikka päiväkirjaan tuntemuksiasi, kirjoita mahdollisimman pian. Varaa aikaa keskusteluun tai kirjoittamiseen. Jos parisuhteesi tilanne on sellainen, että voit jutella riitelemättä kumppanisi kanssa oivalluksistasi, tee se sopivalla hetkellä.
Voit myös kirjoittaa ajatuksistasi minulle, jos toivot saavasi toisen ihmisen näkökulmaa tilanteeseesi.
Mitä solmuista seuraa
Joskus parisuhteen solmut ovat isoja, mutta silti avattavissa. Ja silloin kun niitä ei pysty avaamaan, niistä voi kuitenkin oppia jotain, kunhan on valmis kohtaamaan ne.
On tärkeää keskustella asioista oman kumppanin kanssa, eikä jäädä odottamaan, että kaikki selviää ajan kanssa itsestään. Keskustella voi joko kahdestaan, tai ammattilaisen ollessa mukana ohjaamassa keskustelua.
Jokaista yksityiskohtaa ei kannata ruotia ja jäädä vatvomaan asioita. Mutta mistään ei saisi tulla kiellettyjä aiheita, joista vaietaan. Sillä vaikeneminen ja erityisesti vaientaminen kasvattaa, lisää ja kiristää solmuja.