aktiivinen kuuntelija

Aktiivinen kuuntelu

Omat tulkinnat

Jokainen voi itse vaikuttaa omiin vuorovaikutustapoihinsa. Kuuntelutaidosta on hyvä aloittaa.

Kun kuuntelemme toisiamme, teemme jatkuvasti omia tulkintojamme. Se on inhimillistä ja ihan ok, kunhan vaan olemme tietoisia tulkitsemisesta eli siitä, että emme koskaan ole kuuntelijoina täysin objektiivisia.

Sanojen merkitys vaihtelee eri ihmisillä. Sen lisäksi tulkitsemme puhetta, kuten koko elämää, omien kokemusten ja mielenmaisemamme kautta.

Pahimmillaan negatiivisen tulkinnan kehä voi jatkua parisuhteessa vuosien ajan ja jopa johtaa suhteen hiipumiseen ja eroon.

Yksinkertainen tapa vähentää tulkintaa, on aktiivisen kuuntelun harjoittelu. Kirjoitin aktiivisesta kuuntelusta täällä. Käy lukemassa!

https://www.parisuhdejaperhe.fi/keskustelu-vai-kaksi-kilpailevaa-esitelmaa/

Aktiivisen kuuntelun harjoitus

Aktiivista kuuntelua voi lisätä arkeen pieninä annoksina. Ja yllättyä siitä, ettei askelten tarvitse olla harppauksia, vaan pieninkin askelin vuorovaikutusta saa parannettua.

1. Keskity ja kuuntele

Kun toinen puhuu, pysähdy kuuntelemaan. Se tarkoittaa ensinnäkin sitä, että suljet oman suusi. Sitäkin se tarkoittaa, että suuntaat katseesi häneen, jota kuuntelet. Eli katse irti kännykästä, tietokoneen ruudulta, kirjasta, tai mihin se sitten olikin keskittynyt. 

On tietenkin romanttinen ajatus, että tiedät mitä toinen aikoo sanoa jo ennen kuin hän on sanonut mitään. Mutta entäpä jos et tiedäkään, vaan luulet tietäväsi ja tulkitset toista omista ennakkokäsityksistäsi lähtien? Entäpä jos voisit oppia tuntemaan oman kumppanisi vielä paremmin kuin nyt, jos antaisit hänen itse puhua?

2. Älä yritä ratkaista tilannetta

Toisinaan se, mitä kuulet herättää sinussa negatiivisia tunteita. Saatat olla täysin eri mieltä hänen kanssaan. Sinulla olisi ehkä mielessäsi ratkaisu tilanteeseen ja haluaisit käsitellä asian loppuun heti. Voit myös kokea, että kyseinen asia on jo käyty monta kertaa läpi suhteenne aikana.

Riippumatta omista tunteistasi ja hyvistä ideoistasi, sinun pitäisi silti malttaa olla hiljaa ja oikeasti kuunnella mitä toinen sanoo. Älä myöskään näytä ilmein tai elein omaa kantaasi. Sinun vuorosi on puhua myöhemmin omalla ajallasi.

3. Toista mitä kuulit tulkitsematta

Kun olet antanut kumppanillesi tilan kertoa, mitä hänellä on mielessään, on sinun vuorosi palauttaa hänelle mitä olet kuullut. Näin hän saa tietää, että olet todella kuullut häntä. Se on kokemus, joka lähentää sinua ja puolisoasi, riippumatta siitä oletteko yksimielisiä kyseisestä asiasta.  

Kun palautat kuulemaasi, älä kuitenkaan toista niin kuin papukaija, eli toistamalla sanatarkasti. Se on epäaitoa. Vaan tee se omin sanoin ja lausein, sanoittamalla hänen puheensa ja myös sanattomat viestit.

Varo tässä vaiheessa, että et tuo mukaan omia näkemyksiäsi ja ratkaisujasi, vaan kerro mitä kuulit hänen sanovan. Voit aloittaa sanomalla esimerkiksi, että ”Kuulin sinun sanovan…”. Toki tätä aloitustakaan ei kannata toistaa papukaijamaisesti.

4. Kuuntele mitä kumppanisi sanoo

Nyt jäät vain odottamaan kumppanisi reaktiota. Jos olet onnistunut sanoittamaan hänen ajatuksiaan, hän ilmaisee sen sinulle. Todennäköisesti hän on tyytyväinen kun huomaa sinun kuulleen häntä.

Vastaavasti, jos olet sekoittanut omia tulkintojasi siihen mitä hän sanoi, hän kertoo sinulle uudelleen mitä hän tarkoitti. Tämä ei ole epäonnistuminen, vaan uusi mahdollisuus sinulle palata tämän tekstin kohtaan 1 ja jatkaa siitä eteenpäin aina niin pitkään, kun olet onnistunut kuulemaan ja sanoittamaan sen mitä kumppanisi halusi sinulle kertoa.

Milloin aktiivisesta kuuntelusta on hyötyä?

Aktiivisen kuuntelun harjoittelusta on hyötyä parisuhteelle, vaikka sitä pyrkisi käyttämään vain toinen. Mutta toki se on palkitsevampaa silloin, kun molemmat innostuvat yrittämään.

Luonnollisesti aktiivista kuuntelua kannattaa tuoda myös vanhempi-lapsi suhteeseen ja kaikkiin muihinkin ihmissuhteisiin. Myös työpaikalle ja etätöihin.

Kuva: Skitterphoto/Pixaby.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *