Äiti

Äiti siellä, äiti täällä

Jokaisella on, tai on ainakin ollut äiti. Biologinen ja toisilla myös sosiaalinen äiti. Sama pätee myös isoäitiin. Voi tietysti olla, ettei heitä ole koskaan edes nähnyt, mutta silti he ovat tai ovat olleet.  

Toiset meistä ovat itse äitejä tai äidiksi tuleminen on haaveissa. Lähipiirissämme voi olla myös muita äitejä, kuten anoppi. Siksi äitienpäivä koskettaa meitä jokaista tavalla tai toisella.

Se ei tietenkään tarkoita, että äitienpäivää tarvitsisi ehdottomasti viettää. Eikä se tarkoita välttämättä sitäkään, että äitienpäivä olisi kaikille onnellinen päivä. Lapsettomuudesta kärsivälle tai äitinsä menettäneelle päivä voi olla raskas taakka. Tahattomasti lapsettomien suurta joukkoa tekee näkyväksi Lapsettomien Lauantai, jota vietetään aina äitienpäivää edeltävänä lauantaina. Tänään on jo 27. kerta.

Millainen on äiti?

Äitejä on monenlaisia, niin kuin on ihmisiä ylipäätään. On kuitenkin olemassa tiettyjä stereotyyppisiä ominaisuuksia, jotka usein yhdistetään hyvään äitiyteen. Eräs kulttuuripiirimme äitikuvaan vahvasti vaikuttanut hahmo on Maria. Voit käydä lukemassa mitä kirjoitin  Mariasta perheenäitinä aiemmin.

On tiettyjä asioita, jotka kuuluvat luontevasti äitiyteen. Sellainen on ainakin äidin rakkaus. Jollakin tapaa äidin kuuluisi aikuisena kasvattajana välittää lapselle tunne siitä, että äiti rakastaa häntä ja lapsi on arvokas omana itsenään. Sellaiseen ei kuitenkaan tarvita täydellistä yli-ihmistä. Se on mahdollista ihan tavalliselle ihmiselle, joka pyrkii vastavuoroiseen suhteeseen lapsen kanssa ja parhaansa mukaan tukee lapsen kehitystä. Pidän ajatuksesta kyllin hyvästä äitiydestä (good enough mother), josta Winnicott aikoinaan kirjoitti.

Hyvää äitienpäivää

Toivon sinulle hyvää äitienpäivää, onpa suhteesi äitiyteen mikä tahansa.

Jos olet itse äiti ja sinulla on lapsia, äitienpäivä on myös yksi mahdollisuus oppia itsestä lisää ja selvittää mikä on sinun rakkauden kielesi. Voit lukea rakkauden kielistä parisuhteen näkökulmasta täältä Rakkauden kielet

Tuo kirjoitus on tosiaan parisuhteen näkökulmasta, mutta rakkauden kielet toimivat kuitenkin myös vanhemman ja lapsen suhteessa, toki erilaisin painotuksin.

Esitä itsellesi yksinkertainen kysymys: Mikä tekee äitienpäivästä sellaisen kuin toivot? Saako sinut iloiseksi lapsen sanomat kauniit sanat, yhdessä vietetty aika, pieni lahja, palvelus kuten sänkyyn kannettu aamukahvi vai esimerkiksi halaus?

Kuva: Holgi/Pixabay

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *